måndag 20 september 2010

Frågor om utbildning

Jag har fått lite frågor om utbildning som jag besvarat i diskussionsforumet. Här kommer också svaren, men ej frågorna. Dock förstår ni vad det handlade om.

Jag skall försöka svara på allas frågor.

- Huruvida den svenska arkivutbildningen är gångbar i Norge kan jag inte svara på. Jag vet att vi har haft flera studenter från Norge, då Norge hittills inte har haft en arkivvetenskaplig universitets/högskoleutbildning. Detta har skett via Riksarkivet i Norge och deras kurser.
Idag finns det en kandidatutbildnining vid Högskolan i Oslo, vilken vi har ett nära samarbete med. Det finns möjlighet för studentutbyte för den som är intresserad. Idag har vi inga direkta "förslag" men är någon intresserad så tar vi en diskussion.

- Man behöver enligt arbetsgivarna (arkivarbetsplatser) studier om 1år på helfart i arkivvetenskap, eller arkiv- och informationsvetenskap minst för att få ett arbete. Dessa kan vara från avancerad eller grundläggande nivå.

- Vid Mittuniversitetet kan du ta en kandidatexamen, magisterexamen, masterexamen, eller doktorsexamen i arkiv- och informationsvetenskap. Inget annat lärosäte kan erbjuda detta. Våra grundläggande kurser vänder sig i första hand till studenter som vill lära sig grunderna i ämnet, och många vill också bli arkivarier. På avancerad nivå fokuserar vi på att fördjupade teoretiska kunskaper inom den del av arkivvetenskapen som vi bedriver forskning inom.

- Att olika lärosäten har olika krav för att ta in studenter på avancerad nivå. Det är upp till lärosätena själva att lägga kravet. Datavetenskap är inte behörighetsgivande i Stockholm, men hos oss är den det på avancerad nivå.

Högskoleverket utvärderade arkivämnet vid alla lärosäten som ger minst utbildning till C-nivå. Du kan läsa utfallet här

De som fick kritik ser nu över sin utbildning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

För att kommentera i denna blogg måste du ha ett Google-konto. Dvs du kan inte vara anonym. Reglerna är enkla, dvs du får kommentera, men!!! om du använder ett ovårdat språk så kommer kommentaren tas bort. Brottslighet tillåts inte.